GARAJ

Lekkere recepten!

Recepten


Griekse witte kool salade

Na jarenlang experimenteren, weinig genieten en veel weggooien, is het dan eindelijk gelukt. Dit is het basisrecept om de witte kool op een Griekse manier te bereiden. Naar wens snijd je nog een worteltje (julienne) en voeg je nog wat paprika, komkommer en dergelijke toe.

Benodigdheden:

- Vergiet
- Kom

- 1 witte kool (vers en niet gesneden!)
- 6 eetlepels azijn (ik gebruik witte wijnazijn, maar mag naar wens ook andere)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels zout
- 1 eetlepel suiker (gebruik ik zelf niet, ik houd van zuur)
- 0,5 liter mineraalwater (met bubbeltjes)

Stap 1:
Snijd de witte kool door de helft. Snijd in een driehoek het harde gedeelte eruit. Snijd de kool vervolgens in de lange weg in dunne stukken. Je kunt het ook raspen, maar ik houd van niet gelijke stukjes. Verplaats de fijngesneden witte kool in het vergiet.

Stap 2:
Strooi nu de 2 eetlepels zout over de kool en kneed de kool nu in met zout. Dit mag stevig en 5 minuten lang. Met kleinere hoeveelheden kneden is minder zwaar en net zo effectief. Plaats het vergiet na het kneden zo, dat het kan uitlekken. In de gootsteen of zet er een pannetje onder. Na een half uur het vocht weggooien.

Stap 3: 
Giet nu 6 eetlepels azijn, 4 eetlepels olijfolie (en eventueel 1 eetlepel suiker) over de witte kool. Kneed dit nog 2 minuten en zet dit afgedekt weg in de koelkast voor 24 uur.

Stap 4:
Haal de kom met witte kool uit de koelkast. Als het goed is ruik je nog een penetrante sterke koolgeur, niet lekker en smaakt de witte kool nu erg zoutig. Giet nu een halve liter mineraalwater (met bubbels) over de witte kool, roer even met 2 lepels om en zet het weg voor 48 uur (minimaal, mag nog 5 dagen in de koelkast voor beste resultaat).

Nadat je het mineraalwater bij de witte kool hebt gedaan zal je snel verandering in de geur krijgen. Proeven is en blijft belangrijk. Is het nog te zoutig? Spoel de koolsalade door vergiet met koud water. Is het nog te zuur? Je kunt spoelen of werken met suiker. In ieder geval kunnen jullie nu ook genieten van een lekkere salade als het 30 graden is buiten en je barbecue staan aan!